Code 80, A1 en A2 rijbewijs

Allereerst willen wij van Dutch Dream Bikes jou (alvast) verwelkomen in de wereld van het motorrijden. Motorrijden is wat voor velen begint als een droom en bloeit tot een werkelijke passie. Ook zal de vreugde van het bezitten van een motorfiets en de ervaringen van het rijden een onvergetelijke herinnering zijn en worden in ieders leven.
Wij van Dutch Dream Bikes kennen dit gevoel als geen ander en willen daarom graag iedereen helpen bij het verwezenlijken van deze droom.
Voordat je eindelijk op een motor mag stappen is het eerst noodzakelijk om je rijbewijs te halen. Vandaar dat wij ervoor hebben gekozen om toekomstige motorrijders hierover te informeren om dit proces zo snel en makkelijk mogelijk te laten verlopen.

Code 80
Sinds 1 december 2017 is de structuur van het behalen van je motorrijbewijs veranderd. De leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is verlaagd van 24 naar 21 jaar. Het A-rijbewijs is vóór je 24ste alleen via de zogenaamde getrapte weg te halen: via A1, naar A2 en ten slotte A. Motorrijders die het A-rijbewijs halen voor hun 24ste, krijgen de aantekening ‘code 80’ op hun rijbewijs. Met die code mag op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2) worden gereden.

Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 jaar wordt. Als je voor je 24ste al twee jaar in het bezit bent van het rijbewijs met code 80 vervalt de code. Let op je moet nog wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente als je nog geen 24 bent! Je kan ook wachten tot je 24ste verjaardag en dan vervalt code 80 en hoef je geen nieuw rijbewijspasje aan te vragen.

Kortom vanaf je 21ste kan je examen gaan doen voor code 80 en rijden op een lichte motor (=15KW), een middelzware motor (=15KW) en een driewielig motorrijtuig.

Motorrijbewijs A1

Iedereen vanaf 18 jaar mag examen doen om het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al het theorie-examen doen. Heb je dit theorie-examen gehaald, dan mag je rijlessen volgen, let op alleen voor het AVB. Dat mag ook als je een autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen. Met een A1-rijbewijs mag je rijden op motoren van de categorie A1 en driewielige motorrijtuigen van de categorie A1 (=15kW). 15 KW is ongeveer gelijk aan 20 pk.

Motorrijbewijs A2

Het A2-rijbwijs is eigenlijk dus vervangen door de code 80. Dit heeft zowel zijn voor- en nadelen.

• Een voordeel hiervan is dat je geld en tijd bespaart met het opnieuw afrijden voor je A-rijbewijs. Daarnaast hoef je niet een nieuwe rijbewijs aan te vragen als je 24 jaar wordt en al code 80 op je rijbewijs hebt.

• Een nadeel voor velen die voor oktober 2017 hun A2-rijbewijs hebben behaalt en 21 jaar waren toch opnieuw moeten afrijden en een nieuw pasje moeten aanvragen.

Met een A2-rijbewijs mag je rijden op motoren van de categorie A1 (=15kW), A2 (=35kW) en driewielige motorrijtuigen. 35 KW is ongeveer gelijk aan 48 pk.

Waarom hebben ze dan nog steeds het A2 rijbewijs? Voor velen is motorrijden een kinderdroom en willen ze zo snel mogelijk motorrijden of een zwaardere motor rijden. Zij kunnen nog steeds vanaf hun 20ste hun A2 rijbewijs halen, alleen moeten ze wel weer opnieuw afrijden voor het A-rijbewijs.

Alles even op een rijtje:

Code 80 op je rijbewijs:

• Motor van de categorie A1 (=15kW)
• Motor van de categorie A2 (=35kW)
• Driewielig motorrijtuig

Motorrijbewijs A1:

• Motor van de categorie A1 (=15kW)
• Driewielig motorrijtuig (=15kW)

Motorrijbewijs A2:

• Motor van de categorie A1 (=15kW)
• Motor van de categorie A2 (=35kW)
• Driewielig motorrijtuig

Verders willen wij van Dutch Dream Bikes ons persoonlijke advies geven, waarvan wij hopen dat iedereen dit ook ten harte zal nemen.
Wij van Dutch Dream Bikes hebben veel ervaring met motorrijden en zijn bevriend met veel motorrijders die zich bevinden in elke leeftijdscategorie.
Alle motorrijders die wij hebben gesproken zijn het er over eens dat het beter is om eerst rijervaring op te doen op een lichtere motor zodat je met meer rijervaring en zelfvertrouwen over kan stappen naar een zwaardere motor. Dit advies sluit mooi aan bij de nieuwe structuur van het behalen van je motorrijbewijs.

Wij kunnen uit persoonlijke ervaring vertellen dat het erg lastig is om alle verkeersregels (en met name de snelheidsregels) te respecteren wanneer je op een jongere leeftijd een snelle motorfiets bestuurd.
Niet alleen is een snellere motorfiets met veel cilinderinhoud agressiever en zwaarder.
Bij een motorfiets is er niet veel voor nodig om snelheden te behalen waarbij zelfs een motorpak weinig verschil zal maken in het geval van een ongeluk.

Ook is het moment waarop je jouw oude motorfiets kan inruilen voor een grotere en zwaardere motorfiets een geweldig herinnering dat velen nooit meer zullen vergeten. Wij van Dutch Dream Bikes kennen ook dit als geen ander en zijn blij dat wij ook mee mogen genieten op de momenten waarop dit bij ons gebeurt.

Rij voorzichtig en alvast veel veilige kilometers toegewenst.

Met vriendelijke groet,
Team Dutch Dream Bikes