Tips voor het behalen van je AVB & AVD

Voor het behalen van je motorrijbewijs is het noodzakelijk om twee praktijkonderdelen te behalen.
Deze twee onderdelen staan bekend als het AVB en het AVD.

Tijdens het afrijden voor je AVB zal het examen bestaan uit 7 oefeningen.
Deze oefeningen zal je waarschijnlijk al meerdere keren hebben geoefend tijdens je rijlessen.
Toch zitten de meeste bestuurders tijdens het rijden wel even in spanning.
Dit maakt het dat wij van Dutch Dream Bikes aan deze mensen de volgende tips willen meegeven.

Tip 1
Blijf te allen tijde kalm. Het besturen van een motorfiets is iets wat veel moeilijker zal gaan op het moment dat je verstijft of er niet bij bent met je gedachte.
Het is heel belangrijk dat je helder kan blijven nadenken en dat je soepeltjes alle bewegingen kan uitvoeren.

Tip 2
Wees tijdens je rijlessen eerlijk met je instructeur. Het is geen schande en juist alleen maar handig als je aangeeft dat je een bepaalde oefening moeilijk vindt of zelfs eng.
Door dit eerlijk te vertellen kan je instructeur je het beste helpen. Zet daarom altijd je trots opzij en wees eerlijk.
Iedereen heeft het ooit moeten leren !

Tip 3
Probeer niet alleen aan de oefeningen te wennen, maar leer ook de motorfiets goed kennen. Elk model en type motorfiets is anders. En zelfs van dezelfde typen en modellen is iedere motorfiets uniek. Het moment waarop de koppeling zal aangrijpen bij de hevels verschilt per motorfiets. Ook kan het zijn dat de rem van een motorfiets beter werkt als van een andere motorfiets. Ons advies is daarom om met het verzoek te komen bij de rijschoolhouder of het mogelijk is om altijd op dezelfde motorfiets rijles te krijgen en te mogen afrijden. Hierdoor zal de gewenning aan het motorrijden veel sneller gaan en bespaar je geld door niet onnodig te zakken !

Tips voor het behalen van je AVD

De laatste stap voor het behalen van je motorrijbewijs is het behalen van het praktijk onderdeel dat bekend staat onder de afkorting : AVD.

Nadat het eerste praktijkonderdeel genaamd AVB is afgerond zal het tweede praktijkonderdeel moeten worden behaald voordat je eindelijk je welverdiende rijbewijs in handen hebt. Tijdens het eerste onderdeel werd bij het AVB je rijvaardigheid op de proef gesteld mer behulp van 7 oefeningen. Hierbij draait het om het behalen van oefeningen die staan uitgezet op een leeg terrein met pionnen.

Bij het AVD gaat het er iets anders aan toe.
Je zal bij dit onderdeel echt deelnemen aan het verkeer. Het examen zal beginnen bij een erkend CBR punt. Hierbij zal net als voor het behalen van je autorijbewijs een examinator kijken naar jouw rijstijl. Waar de examinator normaliter in de auto naast je zal zitten zal de examinator nu in een auto achter je aan komen rijden.

Omdat het besturen van een motorfiets verschilt met het besturen van een auto zal de examinator hierbij ook een andere rijstijl verwachten. Bij het besturen van een auto wordt een vrij kalme rijstijl verwacht met redelijk inzicht. Hierbij is het de bedoeling dat er niet te hard wordt gereden en dat er in elke situatie voldoende inzicht is met betrekking tot de verkeersveiligheid.
Bij het besturen van een motorfiets zal er nog meer rijvaardigheid worden verwacht. Hierbij is het de bedoeling dat je gevorderd bent op het gebied van verkeersinzicht en dat je niet te relaxed zal gaan rijden maar juist meer doorrijdt. Het is met name van belang dat je de ruimte opzoekt op de weg, dit is tevens ook een van de grootste verschillen tussen het besturen van een auto en een motorfiets met betrekking tot de benodigde rijstijl. Om ervoor te zorgen dat het behalen van je rijbewijs zo soepel mogelijk verloopt tijdens het afrijden voor je AVD hebben wij nog enkele tips die hierbij kunnen helpen.

Tip 1
Ken je plek op de weg. Door te ver op de linker of rechter weghelft te rijden is het makkelijker voor andere verkeersdeelnemers om je over het hoofd te zien of zelfs te vergeten. Dit is daarom ook iets waar veel op wordt gelet en wat zwaar zal meetellen.

Tip 2 Blijf rustig en straal zelfvertrouwen uit.
Zelfs bij een rit die vlekkeloos verloopt kan het zijn dat de examinator ervoor kiest om je te laten zakken. Het besturen van een motorfiets is iets waarbij je in jezelf moet vertrouwen.
Op het moment dat iemand met angst op een motorfiets zit is de kans op een ongeval velen malen groter.
Ook is dit iets wat de examinator dus zwaar zal bestraffen.

Tip 3
Wees niet bang om door te rijden.
Een examinator zal zich alleen maar storen aan een kandidaat die veel te langzaam rijdt.
Zelfs het rijden van de maximum toelaatbare snelheid is vaak niet ideaal. Tijdens het examen zal de examinator het meer waarderen wanneer je snelheid wat te hoog ligt dan te laag.